Pritlikavi kunci

Zaradi svoje prisrčnosti in družabnosti so čudoviti hišni ljubljenčki. Kljub temu, da niso glasni, so zelo komunikativni, ko so zadovoljni poškrtajo z zobi, ko so razdraženi, znajo cepetati.

 

BIVALIÅ ÄŒE

 

Kletko dolžine vsaj 100 cm opremimo z napajalnikom, posodico za krano in jaslimi za seno. Na dnu morajo imeti steljo, ki je lahko žagovina, oblanci, peleti. Vanj postavimo tudi skrivališče, da se bo kunec lahko skril.

 

PREHRANA

 

Seno mora biti na razpolago ves čas, saj mu pomaga pri urejanju prebave. Enkrat dnevno naj dobi peletirano hrano za kunce. Za priboljšek pa mu ponudite korenje, jabolko, radič, blitvo ali košček suhega kruha, s katerim si bo krajšal zobke, vendar ne več kor 1x-2x tedensko. Ponudimo mu lahko svežo hrano, vendar mu jo je potrebno dodajati postopoma, če nanjo ni navajen. Najbolj pomembno je, da ni sparjena.

Ker mu zobki rastejo celo življenje, mu moramo kupiti mineralni kamen za glodanje in mu ponuditi lesene izdelke s katerimi si bo zobke krajšal.

 

OB PRIHODU V NOV DOM

 

Kunca damo na tla in počakamo, da sam pride do nas. Iztegnemo roko, ga pobožamo in pohvalimo. Lahko mu damo priboljšek. So čiste živali in se hitro navadi na stranišče. V kotu kletke, kjer bo opravljal potrebo, mu dajte kotni wc.

 

NEGA

 

Predvsem dolgodlake kunce in levjeglave je potrebno redno česati. Po potrebi je treba striči nohte, vendar je ob tem treba biti previden, da ne gremo predaleč.

Print Friendly, PDF & Email