Kanadska veverica

KANADSKE ALI HUDSON VEVERICE

So dovoljeni hišni ljubljenčki, za katere se ne potrebuje dovoljenja. Za domovanje potrebujejo voliero, veliko vsaj 3 kubične metre na veverico. Ker niso občutljive na temperaturo, je lahko voliera zunaj. V njej naj bo veliko vej in materiala, s katerim si naredijo gnezdo. Le-to si naredijo v votlem drevesu, vanj pa si nanosijo mah, listje, suho seno in lubje.

Glava in telo dosežeta do približno 22 cm dolžine, rep pa do približno 21 cm. Zgornji del telesa je rjav, medtem ko je značilna barva trebuha, oranžna. Ob straneh telesa sta tudi dve svetli in črni črti. Njihova življenjska doba je v ujetništvu tudi do 10 let.

Aktivne so podnevi.
So samotarji in ne potrebujejo družbe svoje vrste. Tudi družba z ostalimi živalmi mora biti nadzorovana.

Hranijo se s plodovi, listi, semeni in majhnimi žuželkami. V ujetništvu je treba vevericam zagotoviti raznoliko hrano, da zagotovimo ustrezno prehrano. Dobre mešanice za hranjenje veverice vključujejo poleg semen, tudi zelenjavo (kot so zelena, korenje, stročji fižol) in veliko sadja (kot so jabolka in banane). Poskusite lahko tudi žuželke in mokaste črve. Hrana za papige je še ena dobra izbira, saj vsebuje veliko semen, ki so vevericam všeč. Kalcij je prav tako zelo pomemben, zato bi morali vključiti kot dodatek. V trgovinah za male živali so na voljo številne vrste tablet in praškov, ki jih je mogoče uporabiti.
Vodo pijejo iz napajalnika. V volieri naj bo veliko vej, saj jim zobje rastejo ves čas.

Precej enostavno jih je ukrotiti in se ne bojijo človeškega stika. Če so pravilno socializirane kot mladički, so zelo prijazni ljubljenčki in se na svojega lastnika zelo navežejo.

 
Print Friendly, PDF & Email