Afriški beloprsi ježi

Afriški beloprsi ježi so čudoviti ljubljenčki, ki so v Sloveniji vedno bolj popularni. Ker sem sama nad njimi navdušena in, ker pri nas ni bilo vzreditelja, sem se po njih odšla v tujino in se odločila, da se začnem ukvarjati z njihovo vzrejo. Na tej strani vam jih bom malo bolj predstavila in mogoče se bo med vami našel še kakšen navdušenec več.

Ti mali sesalci se zbudijo, ko se nas večina pripravlja na spanje. Celo noč raziskujejo, vohljajo, tečejo in se igrajo. Za razliko od naših gozdnih ježev, ki niso dovoljeni hišni ljubljenčki, so le-ti dovoljeni, so manjši in različnih barv. Najbolj razširjena je barva sol poper, sledijo ji cimetova barva, albino, pinto, alžirsko siva itd.

Primerni so izključno za stanovanje, saj potrebujejo temperaturo nad 22 stopinj. Ti ježki ne preživijo zimskega spanja!

VEDENJE: Hitro se udomačijo in jih lahko božate brez, da bi vas popikali. Seveda pa ima vsak ježek svoj značaj. Večina se jih zvije v kepo in se potem odpre. Niso posebno cartljive živali in bodo zelo redko zaspali v vašem naročju. Ko prinesemo ježka v novi dom, mu moramo dati čas, da se navadi novega domovanja. Nekateri so takoj pripravljeni, da jih vzamete v naročje, spet drugi lahko rabijo po več tednov, da se navadijo na vas. Veliko je odvisno od vašega potrpljenja, časa, ki ga boste ježu namenili in seveda, njegovega značaja. Ježki so zelo inteligentna bitja in bodo kmalu razumeli, da jim nočete nič hudega, sploh če boste imeli v rokah kakšnega mokarja. Kljub temu, da ponavadi ne grizejo, pa le umaknite svoje prste izpred njegovih ust. Njihov glavni čut je vonj, s katerim se tudi navadijo na človeka. Spoprijateljijo se tudi z drugimi živalmi, saj jim radovednost ne da miru.

OPREMA: Ker so zelo aktivni, potrebujejo čimvečjo kletko (vsaj 120x50x40cm) ali terarij s kolesom, s katerim pretečejo kar nekaj kilometrov. Obožujejo igranje, tako da jim v kletko nastavimo razne tunele, škatle in rolce od wc papirja. Odlično je, če jih kdaj spustite, da tekajo prosto po stanovanju, saj jim je to prava dogodivščina. Ker niso glodalci je strah pred pogrizenimi kabli odveč. Pozornost je potrebna predvsem tam, kjer se lahko zatakne in ne more ne nazaj in ne naprej.

HRANA: Njihova prehrana je zelo raznolika. Od surovega mesa, mokarjev, kuhanih jajc, bučk, kuhanega korenja in graha, banan, jabolk pa do mačjih briketov, konzerv ipd. Od briketov je najbolj primerna hrana Royal canine Babycat. Le-to naj ima skoz na voljo. V tujini je na voljo tudi mešanica za ježe, ki pa je ponavadi preveč kalorična in se jim jo dodaja občasno oz. po okrevanju od bolezni, ob brejosti, dojenju.

ZDRAVJE: Pomembno je, da ježka ohranjate v dobrem stanju s pravilno prehrano, z dovolj gibanja in s higieno. Kremplje mu strižite redno, ko vidite, da ima predolge. V kremplju je dobro vidna krvna žila, zato pazite, da ne postrižete preveč. Najbolje je, da mu to naredite med spanjem, ko ne bo najbolj vedel kaj se dogaja in bo miren. Kar se tiče kopanja, sem mnenja, da se jih kopa samo, če je potrebno oz. ne večkrat kot enkrat na leto. Tako kot kužki menjajo puh za dlako, tako tudi ježki menjajo iglice. To se zgodi ponavadi večkrat. Pri 4,6, 9 in 12 tednih. V tem času so ježki živčni, saj lahko rast primerjamo z rastjo zobkov pri dojenčku. Seveda pa morate biti pozorni, če pride do izgube iglic kasneje in se pojavi celo pleša. Najpogostejša težava so pršice in manjši paraziti. V tem primeru, ga morate peljati k veterinarju, ki mu bo dal kapljice Stronghold.

 So samotarji, tako da ne potrebujejo družbe drugih ježev. Če že kupimo par je bolje, da vzamemo 2 samici ali par. Par je treba po paritvi ločiti, saj samec lahko poje mladičke. Le-ti se povržejo s čisto mehkimi konicami in skoraj goli.

Rastejo hitro in so pri 6 tednih že samostojni in lahko odidejo v širni svet. Spolno so dozoreli  pri 5-6 mesecih in se parijo skozi celo leto.

Vabljeni tudi k ogledu spletne strani, kjer so posamezni ježki, v Sloveniji, predstavljeni in kjer najdete tudi druge koristne informacije: http://beloprsi-jez.si/.


Print Friendly, PDF & Email